Yönetim Kurulu, kanun ve anasözleşme hükümleri içinde kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organıdır.
Yönetim Kurulu'nun başlıca görev ve yetkileri şunlardır.
1- Taşıma konularının tür ve niteliği ile önemi gözönüne alınmak suretiyle taşıma işlerinin bir sıra ve düzen içinde yaptırılması konusundaki genel esasları kapsayan bir Yönetmelik hazırlayarak Genel Kurul'un onayına sunmak, bu yönetmelikte yapılacak değişiklikler konusunda da Genel Kurul'a teklif götürmek,
2- Ortakların taşıma hizmetlerinin pazarlanması ve bu hizmetlere ilişkin ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili iş programını düzenlemek ve uygulamak,
3- Yıllık bilanço ile gelir-gider hesabının hazırlanmasını sağlamak,
4- Ortaklar ile ortak olmak için başvuranların ana sözleşmede belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarını araştırmak,
5- Kooperatifin amaçlarının gerçekleşmesinde kullanılmak üzere ilgili kuruluşlardan borç para almak,
6- Kredi alma işlerinde, kooperatife kredi açacak müesseselere olan taahhüt ve vecibelerinden ortakları haberdar etmek,
7- Kooperatife yapılan bağışları kooperatif amacına uygun işlerde kullanmak,
8- Bakanlıkça istenecek her türlü evrak ve vesaiki ibraz etmek, bilgi vermek ve denetim için gönderilen yetkili elemanlara gerekli kolaylığı göstermek,
9- Kooperatifi resmi dairelerde, mahkemelerde ve üçüncü şahıslara karşı temsil etmek,
10- İbra etmek, dava açmak, sulh olmak veya davadan vazgeçmek,
11- Genel Kurul'dan karar almak şartı ile kooperatifin taşınır ve taşınmaz mallarını satmak, rehine koymak,
12- Doğacak sorumluluk Yönetim Kurulu'na ait olmak üzere, kendi ortakları arasından veya hariçten bir veya birkaç kişiyi kooperatifi ilzam edecek tasarruflarda bulunmaya ve muayyen işlerde kooperatifi temsil etmeye yetkili kılmak.
Yönetim Kurulu'nun başlıca sorumlulukları şunlardır.
Yönetim Kurulu, kooperatif işlerinin yönetimi için gereken titizliliği gösterir ve kooperatifin başarısı ve gelişmesi yolunda bütün gayretini sarf eder.
Üyeler, Yönetim Kurulu'ndaki faaliyetleri sırasında öğrendikleri ticaret veya işletme sırlarını saklamakla yükümlüdürler.
Yönetim Kurulu, gerekli defter ve belgeler ile Genel Kurul evraklarının ve ortak listelerinin muntazam hazırlanıp, tutulup, saklanmasından ve gelir-gider hesabı ile yıllık bilançonun kanuni hükümlere uygun olarak hazırlanıp incelenmek üzere denetçilere verilmesinden sorumludur.
Yönetim Kurulu üyeleri ve kooperatif memurları ortaklık işlemleri dışında kendisi veya başkası namına, bizzat veya dolaylı olarak kooperatifle, kooperatif konusuna giren bir ticari muamele yapamaz.
Yönetim Kurulu üyeleri, kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan müteselsilen sorumlu olup, kooperatife tazmin etmekle yükümlüdürler.
Kusurlu olmadığını ispat eden üyeler ile, karara muhalif kalıp durumu hemen Denetim Kurulu'na yazılı olarak bildiren veya özürü nedediyle toplantıda hazır bulunmayan üyeler sorumluluktan kurtulurlar.
Görevi sona eren üyenin iş gördüğü zamana ait sorumluluğu ayrılış tarihinden itibaren beş yıl devam eder.
|